Αφορά κυρίως τη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
Τι είναι;
Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία εντοπίζεται αποκλειστικά στα ούλα. Μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης ουλίτιδας είναι η συγκέντρωση και η μη αποτελεσματική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες. Στον ασθενή με ουλίτιδα, τα ούλα χάνουν το ροζ χρώμα τους και γίνονται έντονα ερυθρά, μαλακά, οιδηματώδη και μπορεί αιμορραγούν ή και να πονάνε στο βούρτσισμα ή και στο φαγητό. Η ουλίτιδα είναι μια αντιστρεπτή νόσος, δηλαδή εάν διαγνωστεί έγκαιρα και θεραπευτεί τα ούλα επανέρχονται σε απόλυτα φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία αφορά όλους τους περιοδοντικούς ιστούς: τα ούλα, το φατνιακό οστό, τον περιοδοντικό σύνδεσμο, την οστεϊνη της ρίζας του δοντιού. Τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται οιδηματώδη και να αιμορραγούν, ενώ μπορεί να συνυπάρχει κακοσμία και εκροή πύου μέσα από τα ούλα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια του στηρικτικού οστού γύρω από τα δόντια και η υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων. Ανάμεσα στις αιτίες εμφάνισης της περιοδοντίτιδας είναι η μη επαρκής απομάκρυνση των μικροβίων με το βούρτσισμα με αποτέλεσμα αυτά και οι τοξίνες τους να εισχωρούν βαθιά μέσα στα ούλα και να μολύνουν το κόκκαλο. Το κόκκαλο που μολύνεται απορροφάται-καταστρέφεται και τελικά το δόντι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα κουνηθεί ή και θα πέσει.
Πώς θεραπεύεται;
Αρχικός στόχος της θεραπείας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι να εκπαιδευτεί ο ασθενής στη σωστή και συχνή χρήση των μέσων στοματικής υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει την επίδειξη του τρόπου βουρτσίσματος με την οδοντόβουρτσα και τη χρήση οδοντικού νήματος και άλλων μέσων μεσοδόντιου καθαρισμού ώστε να απομακρύνεται καθημερινά η μικροβιακή πλάκα. Στην ουλίτιδα πραγματοποιείται καθαρισμός του συνόλου των δοντιών, ενώ σε κάποια σημεία μπορεί να χρειαστεί και βαθύτερος καθαρισμός μετά από χορήγηση τοπικής αναισθησίας. Στην περιοδονίτιδα αρχικά θα πρέπει να εκτιμηθεί με ακτινογραφίες αλλά και κλινικές μετρήσεις πόσο προχωρημένη είναι η νόσος και να διερευνηθούν τυχόν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Το πρώτο στάδιο της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου αποτελεί η λεγόμενη “συντηρητική θεραπεία”. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας το στόμα χωρίζεται σε 2 ή 4 τμήματα στα οποία πραγματοποιείται “βαθύς καθαρισμός” της κάθε περιοχής σε διαφορετικές συνεδρίες έχοντας πρώτα κάνει τοπική αναισθησία. Στόχος του “βαθύ καθαρισμού” είναι η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) από τις επιφάνειες των ριζών των δοντιών. Παράλληλα, απομακρύνεται και ο φλεγμονώδης ιστός με την υποουλική απόξεση, έτσι ώστε να μπορέσουν τα ούλα να επουλωθούν και να δημιουργηθεί εκ νέου υγιής στήριξη του κάθε δοντιού.
Η πραγματοποίηση τακτικών επανελέγχων καθώς και η συνεχής εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής από τον ασθενή αποτελεί κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.